bartjecowboy.reismee.nl

DENVER (Colorado) - CHEYENNE (Wyoming)- SIDNEY (Nebraska)

Howdy! Het is woensdagavond 22u (bij jullie 6 u 's morgens donderdag) en ik zit in Motel 'Super 8' in Scott's Bluff (Nebraska), vlakbij de grens van Wyoming. Hierbij volgt het verslag van gisteren (vanaf Denver) dat ... - hoe kan het anders? - in het teken staat van cowboys en rodeo. Maar eerst uit Denver raken...

Het is dinsdagmorgen 3.30 u vooraleer ik in mijn Mustang kan stappen. Om bezuinigingsredenen heb ik géén gps als optie genomen (was nog eens 15 dollar/dag extra) maar het valt niet mee om op de goede weg te raken... (Niet lachen Caroline Tack). Nu, we maken van de nood een deugd en het heeft wel iets... dat 'cruisen' door de nachtelijke straten van Denver, 'The Mile High City' (ligt op 1600 m hoogte en is daarmee de hoogstgelegen State Capital van de States). Zo loopt er onder meer plots een supergrote dikke kat over de weg wat bij nader inzien een ... wasbeer blijkt te zijn! Die zag ik tot nu alleen nog maar in de zoo, maar hier loopt dat blijkbaar gewoon op straat. Ook nog wat junkfood gekocht voor onderweg in van die baanwinkels die 24/24u open zijn.

Enfin, omstreeks 5 uur zit ik goed en wel op Interstate Highway 25 North op weg naar Cheyenne, hoofdstad van Wyoming. Het is nog pikkedonker maar wat een drukte!! En mij moeten ze niet meer vertellen dat Amerikanen sloom rijden. Als ik mij aan de 'speed limit' hou, steken ze mij links en rechts voorbij, ook van die monsterachtige grote trucks... Links van mij doemen de Rocky Mountains op aan de horizon, rechts van mij de onmetelijke vlakten van de 'Great Plains'...  Ik zie regelmatig van die typische ja-knikkers (eindeloos op en neergaande oliepompen) en van die windmolens die je vaak ziet in westerns. Ik passeer ook de grote brouwerij van Budweiser (nu in handen van het Belgische InBev). En de zonsopgang is schitterend! Ik moet mij inhouden om niet om de haverklap te stoppen om foto's te nemen. (die komen nog, maar had gisteren last van uploaden).

Bij het binnenkomen van Cheyenne 'bots' ik meteen op de ingang van 'Francis E. Warren Air Force Base', één van de belangrijkste luchtmachtbasissen van de US Air Force en eigenlijk een stad naast de stad. Met de regelmaat van de klok stijgen transportvliegtuigen op naar God weet waar. Bij wijze van 'decoratie' staan er drie (afgedankte) langeafstandsraketten naast de poort. Als ontbijt een 'medium' portie breakfast besteld bij Taco John. Blijkt een flink uit de kluiten gewassen wrap met superpikant vlees en een hele kom met chicken nuggets te zijn. En dàt op mijn nuchtere maag... Gelukkig bestelde ik niet de 'large' versie. 

Tongue Out

Daarna het hoofdkwartier en museum van de 'Cheyenne Frontier Days' bezocht, de 6 dagen durende grootste cowboy- en rodeokermis ter wereld dat jaarlijks plaatsvindt eind juli. Een beetje de Gentse Feesten Wyoming style... Ik bracht een aantal affiches mee van de tentoonstelling 'Call of the Rockies' die in het voorjaar van dit jaar in het Caemerklooster te Gent plaatsvond. De tentoonstelling ging over de Belgische missionaris Jean-Pierre Desmet die al in 1830 als één van de eerste blanken over de prairies zwierf om de Plain Indians (prairieindianen zoals Cheyenne, Sioux, Crow en Black Feet) te bekeren. Ze zijn in de wolken met een exemplaar en ik mag meteen gratis binnen! Het museum is heel interessant en handelt over de geschiedenis van het Wilde Westen in het algemeen en van de Cheyenne Frontier Days in het bijzonder.

Daarna naar downtown gereden om een bezoek te brengen aan het State Capital (gesloten wegens werken), het historische centrum met schattige houten huizen en het Wyoming State Museum (nu over de geologie, de natuur en de geschiedenis van Wyoming, met natuurlijk onvermijdelijk ook het wel en wee van cowboys en indianen). Wyoming is 8 x groter dan België, maar telt amper 400.000 inwoners en is daarmee de dunst bevolkte staat van de USA. Denk nu niet dat het hier enkel 'achterlijke farmers' waren die hier altijd de dienst uitmaakten. De bijnaam van de staat is 'Equality State', wat zoveel betekent als staat met gelijke rechten. Als éérste staat van Amerika (en eigenlijk van de hele wereld) kregen vrouwen hier al stemrecht in 1869 (!) en werd in 1925 de eerste vrouw als gouverneur van Wyoming gekozen. Ter vergelijking: in het 'beschaafde' België werd vrouwenstemrecht pas in 1948 ingevoerd! 

Uiteraard kan een bezoek aan 'The Wrangler' niet ontbreken, een knalrood antiek grootwarenhuis boordevol cowboyspul met uitpuilende rekken vol laarzen en hoeden en stierenhoorns en hertenhoofden aan de muur. Eventjes gepast en snel mijn goesting gevonden: een zwartvilten soepel exemplaar (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de stijve Stetsons). Omdat ik hier nog niemand met een cowboyhoed op straat zag lopen, zet ik hem voorlopig niet op. Je moet niet katholieker willen zijn dan de paus hé... In tegenstelling tot bijvoorbeeld Denver, dat ontstond omwille van vermeende geruchten dat er goud te vinden was, groeide Cheyenne uit tot wat het nu is als een spoorwegterminus waar in de 19de eeuw gelukszoekers van allerlei pluimage aanspoelden. Voor het historische station staat een mooi standbeeld van een net gearriveerde dame die reikhalzend uitkijkt naar de toekomst (en ook wel naar de bronzen cowboy enkele meters verderop).

Om wat te eten stap ik een soort historsch winkelcentrum binnen, dat NU al dienst doet als stembureau voor de presidentiële verkiezingen van in november. Mensen brengen er effectief nu al hun stem uit op computer (maar de stemmen worden pas in november geteld). Alle mensen tegen wie ik spreek hebben het over kiezen 'tussen de pest en de cholera'. Wat mij hier opvalt op tv zijn de vele reclamespots van zowel Trump als Clinton. Die vertellen NIETS over inhoud of programma, maar bestaan eigenlijk alleen maar uit het uithangen van de vuile was van de tegenkandidaat. Peperduur 'stront gooien naar elkaar' eigenlijk... 

Frown

In de late namiddag vertrokken richting Nebraska via de Interstate Highway 80 East. Het verkeer is nu veel minder druk en het is heerlijk relaxed cruisen op de highway door de eindeloos weidse landschappen met Classic Rock op de FM-radio, genre Aerosmith, Guns & Roses en ACDC. Voor Europeanen is het moeilijk in te beelden hoe groots en leeg en eindeloos die prairielandschappen zijn. Hopelijk komt het een beetje over op mijn foto's.

In Sidney nog vlug een bezoek gebracht aan wat de grootste outdoorwinkel ter wereld zou moeten zijn... Een supergrote 'Delhaize' vol met tenten, boten, tractors, geweren, camouflagekleren, laarzen, messen,... en als visuele attractie: alle wilde beesten die er leven in Noord-Amerika opgezet in hun natuurlijke milieu. Om 18 uur mijn motel opgezocht... ik ben al 48 uur wakker en onderweg. Tot nu reed ik 'nog maar' 370 km.  Lekker in slaap vallen voor de tv... Morgen staat in het teken van de honderduizenden pioniers die tussen 1840 en 1880 via de Oregon Trail hun geluk in het Westen gingen zoeken.... (wordt vervolgd).

ON THE ROAD... (of liever: IN THE AIR)!

Howdy Pardners! Het is inmiddels WO 12 oktober bijna 10 uur 's morgens en ik kom net uit één van de heerlijkste douches uit mijn leven. Ik zit hier nu in Motel 6 in Sidney (Nebraska) en sliep deze nacht 12 uur aan één stuk! Ik was dan ook 48 uur non-stop wakker, onderweg geweest en al tal van diingen bezocht. Hier het verslag.

De reis verliep uiterst vlot. Maandagmorgen om 6.30u uur bracht zoon Floris mij naar Gent Sint-Pieters. Om 7 uur de rechtsteekse trein op naar Brussels Airport. Om 8 uur aangekomen, een halfuurtje later was mijn bagage al ingecheckt. Om 9 uur door de security check. Om één of andere reden bleef dat ding piepen, dus ik gefouilleerd. Ik kreeg nog complimenten van de veiligheidsagent voor mijn cowboybotten die ik deze week nog gekocht heb in... Brantano, of all places! :-)

Het merk? "Johnny Bulls"! Qua merknaam hebben ze in elk geval al voldoende 'prairie credibility'! Mind you: ik kocht die NIET om alvast in de sfeer te raken of te stoefen of zo... maar iedereen die paardrijdt in de Hideout Ranch moet cowboybotten dragen voor de veiligheid. Vandaar...

Om 10 uur de vlucht naar Stockholm , Zweden. Ja, je leest het goed. Om één of andere duistere wet die enkel kan gelden in de jungle van de luchtvaarttarieven, bleek het de goedkoopste manier om via Stockholm en Chicago in Denver te raken! :-P

Stipt op middaguur geland in Arlanda Airport van Stockholm. Buiten het feit dat dit een supermoderne luchthaven is, vielen er mij 2 dingen op tijdens mijn vier uur durende wachttijd op de vlucht naar Chicago:

1- Méér Chinezen en andere kleine Aziaten gezien dan hoogbenige Zweedse blondines, al kan het te maken hebben met het feit dat de vluchten bij de gates nààst ons naar Peking en Bangkok gingen.... :-)

2- Speciaal voor de rokers onder ons: Normaal kan je niet meer roken in een luchthaven ééns je bent ingecheckt. In Zweden hebben ze een oplossing bedacht: 'smoke boxes'! Een soort flink uit de kluiten gewassen 'telefooncellen' met plaats voor 8 personen en ingebouwde dampkappen! :-) 

(zie foto bij de FOTO's).

De vlucht naar Chicago vertrok om 16.35 u, duurt 9 uur en verliep rimpelloos. Iedere stoel heeft zijn eigen schermpje om naar films te kijken of muziek te luisteren... Je kan ook de vlucht volgen op een kaart zodat je precies weet waar je bent: concreet: om 19 uur boven Ijsland, om 20u boven Groenland en om 22 uur boven New Foundland (Canada). We vlogen op 11.750 m hoogte aan 800 km/u en daarbuiten was het -60° C! Er moet ook een camera onderaan het vliegtuig hangen, want je kan 'live' het landschap onder jou zien! Nice!

Om 1.30 u 's nachts (Belgische tijd) geland in Chicago, waar het dan nog maar 18.30 u is. Een uurtje later al door de douane (ik had waarschijnlijk de 'vieste' douanier van de States... Terwijl de rij naast ons aan de lopende band maar bleef goedkeurende stempels krijgen, blééf die van ons maar doorvragen en -zagen met een gezicht tot op de grond. Enfin... uiteindelijk toch de verlossende stempel gekregen. Pfff.... , stel je voor dat ik mocht terugkeren...!

De vlucht naar Denver zou pas vier uur later vertrekken (om 22.40 u. In België is het dan al 5.40 u 's morgens. ik ben dus dan al 24 uur wakker en onderweg... Het ommetje via Stockholm is blijkbaar ook in andere landen voordelig, leer ik uit een gesprek met 2 kapsters uit Londen die eveneens via Zweden en Chicago naar Atlanta vlogen. Nu, zij moesten nog heel de nacht wachten tot 6 u 's morgens vooraleer hun vlucht vertrok. :-P

Om 22.40 u opgestegen en na 2 uur vliegen geland in het nachtelijke Denver met een schitterend verlichte Skyline! Daar zijn ze niet 7 uur (zoals in Chicago), maar 8 uur achter en dus is het hier nog altijd 'maar' maandag 23.40 u (en in België inmiddels dinsdag 7.40 u 's morgens). 

Denver International Airport is niet gewoon... Het ligt 35 km buiten de stad te midden van de prairies met op de achtergrond de Rocky Mountains. Pas in 1995 gebouwd is het is één van de grootse (137 km2), mooiste (gebouw in de vorm van bergen) en druktste (38 miljoen passagiers per jaar en tot 120 landende vliegtuigen per uur)!! Je gaat er met een metro van de ene terminal naar de andere. Enfin, met de shuttle bus naar het kantoor en parking lot van Budget Cars, waar bij leven en welzijn een Ford Mustang Convertible op mij staat te wachten....

Het inchecken gebeurt uiterst vlot! Paspoort, rijbewijs en mijn uitgeprinte reservering volstaan. Nog enkel even mijn credit card door het machine halen voor de100 $ waarborg en.....

NIETS! What do you mean, niets?! Awel ja, mijn kaart werd niet aanvaard. Van een domper gesproken! Naar Katrien gebeld of ze even wil checken bij de bank. Daar lijken ze het ook niet goed te weten, want er is voldoende krediet. Wil dit zeggen dat ik daar na 28 uur reizen in Amerika zit naast een wachtende Mustang zonder geld of iets?! Euh.... voorlopig wel ja.

Dan zelf naar de bank in Zomergem gebeld en de bediende ontdekte dat mijn kaart enkel ingesteld was op Europees gebruik. Enkele toetsentikken later was daar in Zomergem ook gebruik in de USA ingesteld. Maar ze wist niet hoe lang dat kon duren vooraleer ze dat in Denver zouden weten.... Ik met knikkende knieën de kaart 30 seconden later aan de baliebediende gegeven.... en het WERKTE AL!!! De bediende zelf was ook onder de indruk van dit sterk staaltje van de 'wondere wereld van internet'... :-))))

Inmiddels was het daar 3 uur 's nachts (11 uur 's middags in België) en kon ik EINDELIJK mijn bagage in de koffer van mijn knalORANJE (ik kon ook kiezen voor een wat stijlvollere bruine, maar kom: de Dukes of Hazard en de V8 Javelin muscle car-oldtimer van mijn broer Kurt indachtig werd het deze... :-) ) Mustang dumpen, plaatsnemen achter het stuur en op de startknop drukken. VROEEEMMMM! Yes, time 'TO HIT THE ROAD JACK'! (wordt vervolgd....)

D-Day ('D' van 'Departure' minus 1

Hallo iedereen!

Welkom aan de ruim 230 volgers van mijn travel blog. Voor deze eerste aflevering ga ik het een beetje kort houden.... Het is nu 20.45 u en ik moet nog mijn valies maken!

Tongue Out
Gelukkig zijn alle documenten wel al in orde: paspoort, vliegtickets, e-visum voor USA... Daartoe moest ik vragen beantwoorden als onder meer 'Heeft u een dodelijk besmettelijke ziekte' of 'Heeft u ooit deelgenomen aan een terroristische aanslag of samenzwering'? In beide gevallen heb ik - volledig naar waarheid - uiteraard 'neen' geantwoord, maar ik vraag me af wie daar 'ja' zou invullen.

Morgen om 10 uur vertrekt mijn vliegtuig van Zaventem. Ik ben al blij dat er geen staking is van de bagagedrageres (fingers crossed). Stel je voor dat ik mocht vertrekken voor drie weken met enkel handbagage!? Mijn einddoel morgen is Denver, Colorado. Omwille van de ondoorgrondelijke jungle van de luchtvaarttarieven moet ik voor de voordeligste keuze wel een 'kleine' omweg maken. Dit is mijn vluchtschema voor morgen (alle tijdstippen zijn in plaatselijke tijd):

MAANDAG 10 oktober (totale reistijd 22u11min):
- BRUSSEL - STOCKHOLM: 10 u - 12.05 u   met SAS 590 (2.05 uur vliegen)

- dan 2 uur wachten
- STOCKHOLM - CHICAGO : 16.35 u - 18.45 u   met SAS 945 (9 uur vliegen)

- dan 4 uur wachten
- CHICAGO - DENVER : 22.40 u - 00.11 u  (11 okt) met SAS 8731 (2.30 u vliegen, verzorgd door United Airlines).

Ik kom daar dus in het midden van de nacht toe....

Undecided
Ga dan direct mijn Ford Mustang gaan  ophalen en.... mij op de achterbank leggen te slapen (denk ik). Enfin, dat zien we dan wel weer. Tot de volgende! Bart X

USA 2016: De reis in een notendop...

Yéééhàààà! 29 jaar na mijn vorige Amerika-reis (5 maanden Mexico, USA en Canada in 1987) steek ik éindelijk nog eens de Grote Plas over! Op uitnodiging van studentenvriendin Marijn breng ik een bezoek aan de Guest Ranch The HideOut in Shell, Wyoming die ze samen met echtgenoot Peter uitbaat. Bedoeling is om op 10 oktober naar Denver te vliegen en met een huurauto langs de Rocky Mountains en de Oregon Trail (de route waarlangs de pioniers in de 19de eeuw naar de Westkust trokken) naar Wyoming te rijden. Daar mag ik een week proeven van het 'echte' cowboyleven in een weergaloze westernomgeving. Op de terugweg naar Denver passeer ik onder meer Yellowstone Nat'l Park en Grand Teton Nat'l Park. Op de terugreis maak ik dan nog even enkele dagen een tussenstop in Washington DC om de sfeer van de Presidential Election 2016 te proeven! Bedankt om met mij 'mee te reizen'. Enjoy!